Parkoló autóban okozott kár

Védje autóját casco biztosítással!

2024. október 3., csütörtök

Kifejezetten bosszantó, amikor bevásárlás után visszatérsz az autódhoz, és azt látod, hogy meghúzták az oldalát vagy behorpadt a karosszéria. Sajnos a parkoló gépjárművekben okozott károk nem ritkák és a javítás költséges lehet, különösen akkor, ha nem ismert, hogy ki okozta a kárt.

Egy parkolóban hagyott gépjármű könnyen megsérülhet, egy tapasztalatlan sofőr a szűk helyen elront egy fordulót - akár észre sem veszi az ütközést -, és máris bekövetkezhet a baj. Sajnos az esetek egy részében a károkozó meg sem adja az adatait, így a károsult egyedül marad a problémával. Ilyenkor fontos egy jól megválasztott biztosítás, amely fedezi a károkat, és megkímél a váratlan költségektől.

Ki fizet, ha parkoló gépjárművedben kár keletkezik?

Ha egyértelmű, ki okozta a kárt (vannak tanúk, kamera rögzítette az esetet, vagy a károkozó elismeri a hibáját), akkor a károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása fedezi a károkat. Például, ha te vagy a károsult, akkor a te autód javítási költségeit a károkozó biztosítója téríti meg.

De mi történik akkor, ha a károkozó ismeretlen? Ilyen esetekben a saját casco biztosításod segíthet. A casco nemcsak a balesetek során okozott károkra nyújt fedezetet, hanem akkor is, ha ismeretlen okoz kárt az autódban. Fontos azonban tudni, hogy ilyen esetben önrészt von le a biztosító a biztosítási összegből – azaz a javítás egy részét neked kell állnod.

Fontos, hogy tisztában légy azzal, a casco biztosításodban milyen mértékű önrész szerepel és milyen típusú káreseményekre nyújt fedezetet.

Milyen következményekkel számolj, ha te vagy a károkozó?

Elhajtani a felelősség elismerése nélkül, abban bízva, hogy senki sem látta az esetet, nem jó ötlet, mert egy károkozás komolyabb jogi következményekkel is járhat. Add meg a telefonos elérhetőségedet és tedd a szélvédőre. Ha a károsult is jelen van, töltsd ki a baleseti bejelentőt, majd jelentsd az esetet a biztosítódnak legkésőbb 5 napon belül. Használhatod az e-kárbejelentőt is. Ha nem a saját gépjárművedet vezetted, akkor is meg kell adnod a szükséges adatokat.

Amennyiben a felelősséget egyikőtök sem ismeri el, hívj rendőrt.

Ne hagyd, hogy egy váratlan esemény anyagi kárt okozzon! Használd casco kalkulátorunkat, és találd meg azt a fedezetet, amely a legváratlanabb helyzetekben is védelmet nyújt.

 

Kalkulátorunkat itt éred el: https://www.eurorisk.hu/calculation/casco-biztositas-online

Biztonságos közlekedést kíván az Eurorisk csapata.



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.09.25
PoweredBy: SK Trend Kft